Czytelnia

mgr Agnieszka Pesta

tel. 603-907-003
Umów się online

Redukcja wagi 1400 kcal

Przykładowa dieta

08:00 Posiłek I
Propozycja 1. Pasta twarogowa z oliwkami i suszonymi pomidorami, pieczywo, owoc
Ser twarogowy chudy 60 g 3 plastry
Jogurt naturalny 30 g 2 płaskie łyżki
Olej lniany 5 g 1 łyżeczka
Pomidory, suszony 28 g 4 sztuki
Oliwki czarne 15 g 3 łyżeczki
Czosnek 5 g 1 ząbek
Cebula czerwona 25 g 1/2 małej sztuki
Sól 2 g szczypta
Pieprz czarny mielony 2 g szczypta
Bazylia śeieża 3 g 1 łyżeczka
Chleb żytni razowy 90 g 3 kromki
Kiwi 60 g 1 sztuka

Sposób przygotowania: Pomidory suszone osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Oliwki pokroić w plasterki, czosnek i cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać twaróg z jogurtem i olejem lnianym i dodać pozostałe składniki. Wszystko wymieszać i doprawić solą, pieprzem i bazylią. Gotową pastą posmarować pieczywo.

11:30 Posiłek II
Propozycja 1. Sałatka owocowa z płatkami, otrębami i jogurtem
Mango 60 g 1/3 sztuki
Grejpfrut czerwony 100 g 1/3 sztuki
Kiwi 60 g 1 sztuka
Płatki owsiane 20 g 2 łyżki
Otręby pszenne 10 g 1 łyżka
Jogurt naturalny 2% 100 g 2/3 kubka
Migdały w płatkach 10 g 2 łyżeczki

Sposób przygotowania: Umyte i obrane ze skórki owoce pokroić w kostkę i przełożyć do salaterki. Na owoce wyłożyć jogurt. Płatki wymieszać z otrębami i położyć na jogurcie. Posypać migdałami.

15:30 Posiłek III
Propozycja 1. Filet z kurczaka duszony z brokułami, ryż brązowy, owoc
Kurczak, filet 100 g 1/2 sztuki
Brokuły 100 g 5 różyczek
Czosnek 2 g 1/2 ząbka
Cebula 25 g 1/2 małej sztuki
Oliwa z oliwek 10 g 2 łyżeczki
Przyprawa pieprz czarny 2 g szczypta
Zioła prowansalskie 1 g 1/2 łyżeczki
Przyprawa, majeranek 1 g 1/2 łyżeczki
Sól 2 g szczypta
Ryż brązowy 50 g 1/2 woreczka
Kiwi 120 g 2 sztuki

Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić na małe kawałki i przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz majerankiem. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, następnie obydwa składniki wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwy, kiedy cebula i czosnek się lekko zarumienią dorzucić na patelnię kurczaka. Kiedy mięso zacznie się ścinać dorzucić brokuły i całość dusić pod przykryciem około 10-15 minut (w razie potrzeby danie można podlać delikatnie wodą). Kurczaka podać z ryżem. Ryż gotować w wodzie z dodatkiem soli.

19:00 Posiłek III
Propozycja 1. Zielona sałata z wędzonym łososiem, grzanki, owoc
Sałata masłowa 15 g 3 liście
Łosoś, wędzony 50 g porcja
Koper 6 g 1 łyżka
Oliwa z oliwek 5 g 1 łyżeczka
Sok z cytryny 5 g 1 łyżeczka
Pieprz czarny świeżo mielony 2 g szczypta
Chleb żytni pełnoziarnisty 60 g 2 kromki
Pomarańcza 8 g 1/2 sztuki

Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać pokrojonego łososia i posiekany koperek. Wymieszać z sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i pieprzu. Podawać z pieczywem opieczonym w tosterze lub piekarniku.

Analiza odżywcza diety

Wybrane składniki Zawartość w diecie
Kalorie 1470 kcal
Białko 76 g
Węglowodany 227 g
Tłuszcze 42 g
Tłuszcze nasycone 8 g
Tłuszcze jednonienasycone 21 g
Tłuszcze wielonienasycone 11 g
Omega-3 1,4 g
Witamina B1 1,3 mg
Witamina B2 1,5 mg
Witamina PP 26 mg
Witamina B12 3,1 mcg
Witamina C 261 mg
Witamina E 10,9 mg
Wapń 667 mg
Magnez 502 mg
Żelazo 16 mg
Cynk 10,4 mg
Błonnik pokarmowy 41 g

autor: Fit Dietetyk

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Redukcja wagi 1400 kcal

Przykładowa dieta 08:00 Posiłek I Propozycja 1. Pasta twarogowa z oliwkami i suszonymi pomidorami, pieczywo, owoc Ser twarogowy chudy 60 g 3 plastry Jogurt naturalny ...

czytaj więcej

Redukcja wagi 1200 kcal

Przykładowa dieta 09:00 Posiłek I Propozycja 1. Sałatka z grejpfruta i orzechów, pieczywo pełnoziarniste z szynką i pomidorem Mieszanka sałat 15 g 2 garście Grejpfrut ...

czytaj więcej
Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe